Hoe je onderneemt met impact.De 3 Kernpijlers voor Succes, Voldoening en Plezier.

Heb jij als bedrijfsleider van een KMO ook het gevoel dat succesvol ondernemen gepaard gaat met heel wat frustratie? En word je daar niet gelukkig van? Ja, dat had ikzelf als bedrijfsleider van een KMO met 6 filialen en 50 + medewerkers ook heel wat jaren.

Bedrijfsleiders balanceren tussen hard werken en veel frustraties.

Je wil natuurlijk dat alles in je bedrijf op wieltjes loopt. Dagelijks werk je keihard samen met je team om je zaak goed en rendabel draaiende te houden.

Meestal lukt dat vrij goed maar vaak erger je je en ervaar je frustraties die heel dikwijls draaien rond personeelsissues.

Soms gaat dat over kleine zaken zoals: blijven kletsen aan de koffiemachine terwijl de telefoon rood staat, vuilbakken die niet geledigd worden, te laat komen.

Tot meer ingrijpende zaken zoals het niet snel genoeg afhandelen van mails, opvolgen van offertes, anticiperen van mogelijke problemen tot zelfs kleine diefstallen toe.

Je reflecteert over wat je best kan doen om die frustraties aan te pakken.

Moet je er wel of niet een opmerking over geven? Maak je je boos? Of pak jij dat werk er nog maar bij en ga je zelf nog harder werken.

Of denk je dat je je kennis moet bijspijkeren en volg je Webinars, trainingen, lees je boeken, ga je netwerken met andere ondernemers, of leg je je personeel nog meer in de watten …

Helaas lossen al die zaken je frustratie fundamenteel  niet op.

Jij blijft gefrustreerd achter en hebt het gevoel dat ondanks al je inzet en goede bedoelingen de dingen niet vooruitgaan.

Je vindt dat iedereen naar jou blijft kijken als het op echte oplossingen aankomt. Je vraagt je af waarom je in eerste instantie personeel hebt aangenomen.

Bovendien voelt het ook aan alsof jij je steeds moet verantwoorden voor alles wat je doet, zowel tijdens de werkuren als daarnaast.

De vrijheid waarvoor jij ondernemer bent geworden is ver te zoeken en je weet rationeel dat je bedrijf je leven opvreet.

En thuis ben je ook al niet de aangenaamste persoon meer. Vaak ben je wel fysiek aanwezig maar mentaal nog in het bedrijf.

Je ervaart misschien ook lichamelijke klachten, maar met een pilletje en af en toe vakantie… hou je het wel vol.

Herontdek plezier in het ondernemen met mijn M3 Methode.

Misschien doe je inhoudelijk je job nog graag, maar het plezier en de voldoening in het ondernemen zijn weg.

Je overweegt zelfs om er helemaal mee te stoppen. Je weet, dit kan zo niet verder, dit wil je niet meer, dit moet anders, maar hoe?

Als ondernemer heb ik dat ook ervaren en ik ging door een diep dal. Maar ik moest verder.

Ik voerde dagelijks, zowel mentaal als fysiek, een uitputtende strijd om me in mijn rol  als bedrijfsleider staande te houden. Consequent en gedisciplineerd deed ik dagelijks mijn ademhalings- en relaxatie oefeningen.

Zo hield ik mij fysiek overeind. Ik kreeg terug grip op mijn lichaam en durfde mijn gevoel weer toe te laten.

Grenzen stellen was de eerste stap in de goede richting.

Door veel zelfstudie en reflectie leerde ik anders te kijken naar mijn gedrag als leider.

Ik kwam tot het confronterende inzicht dat ikzelf het grootste obstakel was om mijn volledige potentieel naar buiten te laten komen.

Leren om niet helpende gedachten en overtuigingen om te buigen naar  helpend gedrag was fundamenteel om in mijn rol als leider erkenning en impact te krijgen.

Dat is best pittig want je moet uit je comfortzone komen en al die stemmetjes in je hoofd proberen je daarbij te saboteren.

Ik noem het emotioneel onthecht ondernemen, wat niet betekent dat je geen emoties mag hebben.

Toen ik daarmee aan de slag ging kwam ik terug in flow en ikzelf en mijn bedrijf bloeiden en floreerden als nooit daarvoor.

Daarnaast is super belangrijk om in te zien dat je onderneming een systeem is.

Alles hant aan elkaar en heeft invloed op elkaar. Het is zoals in ons lichaam. Als 1 vitaal orgaan sputtert, dan heeft dat gevolgen op je totale welzijn.

Als bedrijfsleider ben ik ervan overtuigd dat er drie vitale domeinen zijn in je bedrijf.

Als je deze onder controle hebt, loopt je bedrijf vlot, je boekt resultaat en je beleeft voldoening en plezier aan het ondernemen en je bent ook als mens gelukkig.

Martine signature definitief transparant

Wat houdt de M3 methode nu precies in?

De eerste M staat voor Measure your business. Weten is meten.

In elk bedrijf is het belangrijk om de juiste data snel en correct ter beschikking te hebben. Zo neem je zonder twijfelen de juiste beslissingen. Weg met de buikgevoel beslissingen die je alleen maar onzeker achterlaten.

Het helpt je permanent bij te sturen om de vooropgestelde resultaten doelgericht te bereiken.

Welke data er juist nodig zijn hangt af van je business, maar algemeen kan je stellen dat er 4 basis categorieën zijn die je best in je cijferoverzicht opneemt.

Dat zijn financiële, salesgerichte, klantgerichte en procesgerichte KPI’s.

Zet ze in een overzichtelijke database. Dat kan in een eenvoudige Excel of in meer gesofisticeerde tools.

Het belangrijkste is dat jij deze data effectief gebruikt en daardoor zelf aan het stuur zit van je bedrijf en niet je boekhouder.

De tweede M is die van Manage your business.

Wanneer je beschikt over de juiste data, dan kan je daarmee aan de slag om:

  1. De doelen die je wil bereiken in de diverse domeinen van je bedrijf uit te schrijven.
  2. En te bepalen op welke manier je die doelen wenst te bereiken. Je bepaalt dus wat de structuren en processen zijn die gevolgd moeten worden zodat jouw doelen niet alleen bereikt worden maar dat ook op een efficiënte manier voor financieel resultaat.
  3. Te bepalen wie die processen en draaiboeken volgt. Wat vaak vergeten wordt is om deze processen en structuren en stappenplannen ook te communiceren en te checken of iedereen hetzelfde heeft verstaan.

Vaak gaan wij er als bedrijfsleider vanuit dat alles wat wij zeggen ook vanzelfsprekend is voor onze medewerkers. Helaas blijkt dat in de praktijk niet zo te zijn.

Dit leidt tot heel wat frustraties bij bedrijfsleiders. Het goede nieuws is echter dat ik je eenvoudige manieren kan aanleren om dit te voorkomen en te verhelpen.

De derde M gaat over Mind your business. Actie.

Als je je doelen kent en de manier waarop je deze wil bereiken en met welke medewerkers dan is het tijd voor actie.

Herken jij dat ook dat je heel graag zou willen dat dingen veranderen in je bedrijf maar dat het er niet van komt.

Heel vaak weten we zelfs heel goed welke acties we zouden moeten ondernemen om dingen zoals onbetaalde facturen, meer verkoop, vervelend gedrag van medewerkers… of andere zaken waarvan jij wakker ligt aan te pakken.

En toch kom je er niet toe.

Je stelt uit, twijfelt, bent bang voor bepaalde reacties, minimaliseert, je hebt een heleboel goede argumenten om toch maar niet in actie te komen.

Maar zo verandert er natuurlijk niets. Dat weet jij ook en toch…

En de frustraties blijven en de stress wordt alsmaar groter en dan…

Ontplof je, of je beslist: ik stop! Of je doet alsof er toch niets aan de hand is en vlucht in nog harder werken, alles dubbel checken, met heel veel dagelijkse dingen bezig zijn… zodat je het echte probleem niet hoeft aan te pakken want je hebt het te druk…

Herkenbaar?

Dan heb ik iets speciaals voor jou.

Binnenkort organiseer ik een volledige online Deep Dive M3 businessday.

Hier ga ik dieper in op elk van de drie domeinen (M) van het bedrijf. A.d.h van interactieve oefeningen ontdek je hoe jij de M3 methode ook in jouw bedrijf met impact kan inzetten. Voor succes, voldoening en plezier in het ondernemen.

Wil je nu al weten of die M3 methode voor jou een match zou zijn, boek dan nu je gratis call met mij in. Geef jezelf dit gesprek cadeau.

AnsPhotography 2023 business MartineVanVelthoven social Z2A5873 uai

Boek een optimalisatiecall

Mijn 27 jarige ervaring als ondernemer wil ik ook graag met jou delen.

Benieuwd of ik jou kan helpen?

Stel dan hieronder de vraag die je bezighoudt en ik contacteer je snel terug.

Boek je gratis optimalisatiecall